FOTOGRAFIRANJE NEKRETNINE

Na prvu se može činiti kao “običan” posao od 5 ili 10 minuta – no da li je zbilja to tako? U ovom blogu ću Vam nastojati odgovoriti na neka Često Postavljena Pitanja kod ovog žanra fotografije, pokazati nekoliko vlastitih primjera kako ja to radimZa kvalitetno fotografiranje nekretnine prije svega potrebno je imati odgovarajuću fotografsku opremu, znanje o svjetlu u fotografiji i znanje o fotoobradi u nekim od softvera koji se koriste u obradi fotografija primarano Adobe Photoshop i Adobe Lightroom. Postoje dvije osnovne tehnike rada – tvz Flambient tehnika i HDR tehnika + razne kombinacije tehnika i pristupa. Ali kvalitetno snimljena fotografija u konačnici ima uvijek iste kvalitete – dobro je kadriran prostor (ni preširok ni preuzak), svjetlo je ujednačeno, boje i teksture su realne i istaknute. Nema neželjenih “odsjaja” i aberacija*

*aberacija je pojava najčešće zelenih ili plavih tragova na nekim od površina (rubovi prozora, namještaj, lakirane površine i sl). Kako se radi fotoobrada kada se kombinira fotografski blic i ambijentalno svjetlo- pogledajte u priloženom videu.

Fotografije koje sam snimio u ovom interijeru


Eksterijer i okoliš je sastavni dio nekretnine i želimo ga što kvalitetnije prikazati – u tu svrhu koristim se dronom, fotografiram nekretninu u određeno vrijeme dana jer je kut svjetla puno bolji. Pogledajte nekoliko primjera eksterijera.

Večernje ili “noćne” fotografije daju poseban “draž” u galeriji u uvijek su oku ugodne pogotovo kad je u pitanju smještaj koji ima jacuzzi ili bazen.


Što Vi kao vlasnici možete napraviti da bi fotografije bile bolje?

Pripremite smještaj kao da dolaze gosti ubrzo – neka kreveti budu složeni, radne i staklene površine neka budu čiste. Koševi za smeće, WC papiri, reklamni letci i slično tome nisu potrebni i možete ih maknuti. Ukoliko je potrebno moguće je presložiti stolove, stolice ili pomaknuti ukoliko blokira pogled. Dekoracija poput slika,lampi, biljki, knjiga, čaša , vinskih boca je uvijek dobro došla. Detalji upotpunjuju prostor.


Često pitanje koje se postavi bude i cijena usluge. Proces za stvaranje kvalitetnog materijala za oglašavanje nije moguće napraviti u 5 ili 10 minuta već je potrebo nekoliko sati rada. Fotografija je prvi susret Vašeg potencijalnog klijenta sa nekretninom i upravo zato moramo je smatrati investicijom, a ne usputnim troškom. Kvalitetne i vjerodostojne fotografije će Vam služiti dugi niz godina pod uvjetom da ne renovirate i promijenite trajno izgled prostora. Sa druge strane nestručne i loše odrađene fotografije u današnje vrijeme nikome neće privući pažnju – one se samo “proscrollaju” dalje.

Kakve su to “loše” fotografije ? Što je kvalitetno? Kvalitetom smatram fotografije koje prostor prikazuju vjerodostojno – nema “zakrivljenih” i distorziranih površina koje djeluju kao nogometna igrališta. Čudni kutevi., čudne boje kojih u stvarnosti nema, premali ili preveliki kontrasti, pretamne ili presvijetle fotografije na kojima se gube detalji. Sve navedeno djeluje odbojno i svakako nije poželjno pri oglašavanju i prezentaciji.


Zanima Vas ponuda za fotografiranje ili informativno se raspitujete? Javite se putem KONTAKT FORME i svakako pogledajte portfolio nekih prethodnih radova OVDJE

Written by admin

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *